Vad är feminism för dig?

Feminism handlar om jämställdhet, allas lika värde, rätten att få vara den man är – ja, helt enkelt om att det inte ska spela någon roll om man är kvinna eller man, man ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Ett rättvist samhälle helt enkelt. Att vara feminist kan dock betyda en mängd olika saker. Precis som att alla socialdemokrater inte tycker exakt lika om allt så finns det också skillnader mellan feminister, och dessa kan vara ganska stora. Feminismen har dessutom en rad olika ”grenar”, som inte alltid samarbetar så bra med varandra. Socialistisk feminism kritiserar till exempel radikalfeminismen för att försumma klass- och etnicitetsperspektivet, så det ryms väldigt många åsikter inom begreppet feminism.

feminism

När jag säger att jag är feminist så får jag direkt en massa stämplar på mig. En del av dessa stämmer, andra gör det inte. Att vara feminist betyder till exempel inte per automatik att man går utan BH och låter håret växa under armarna, men poängen med det hela är att det ska vara precis lika tillåtet och okej oavsett vad man väljer. Att jag rakar mina armhålor betyder med andra ord inte någonting i sammanhanget, men trots att jag nu gör det så tycker jag att det är viktigt att veta varför man gör det. Mycket handlar om ju om att utmana bilden av hur kvinnan ”ska” vara, och att raka sig under armarna är ett ganska tydligt exempel på hur samhället säger att en kvinna ska se ut. Hon ska helt enkelt vara allt annat än naturlig.

Jag jobbar väldigt mycket med mig själv och framförallt med bilden av mig själv. För sanningen är ju den att även om man är feminist och tycker väldigt mycket saker så är det inte alltid lika lätt att göra. Jag påverkas också. Ibland kan jag stå emot, ibland inte. Min kamp fortsätter!

Instagramtips of the day: kvinnohat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.